Toon geen dure spullen op je social media-kanalen

Het was een dringend advies van nota bene een voetbalanalist: zet geen dure spullen op je Instagram. René van der Gijp zei het wel tien keer in de Veronica Inside-uitzending van 10 mei jongstleden: “Doe dat gewoon niet!” De man die helemaal niet aan social media doet, maar zelf wel werd overvallen, kwam hiermee naar aanleiding van de overval op het gezin van PSV-speler Eran Zahavi.

Emotionele waarde

Je kunt nog zo'n goede inboedelverzekering hebben, als er een kostbaar erfstuk of object van emotionele waarde uit je huis wordt gestolen, koop je daar in overdrachtelijke zin niks voor. Helemaal wanneer je vriendin en kinderen bedreigd worden terwijl je zelf net aan de warming-up voor een wedstrijd begint. Het overkwam PSV-spits Eran Zahavi. En vooral zijn gezin, toen overvallers onder valse voorwendselen (ze deden zich voor als pakketbezorgers) aanbelden bij hun huis in Buitenveldert. Er zou bij deze overval onder andere een Rolex-horloge meegenomen zijn.

Al verkocht voor de overval

De uitzending van Veronica Inside werd door presentator Wilfred Genee geopend met dit voorval, waarop Gijp inhaakte met het advies om geen dure bezittingen op social media te showen. Volgens de Dordrechter - die zelf rijkdom vergaarde met voetballen, diner speeches en zijn werk als tv-voetbalanalist - kijken dieven en overvallers op sociale-media-kanalen waar dure spullen te halen zijn. Dat kan een antieke drankglobe zijn, een schilderij of juwelen - als het maar te verpatsen is. Van der Gijp werd vorig jaar overvallen en wist te vertellen dat de misdaad al daarvóór was afgesproken met degene die zijn Rolex zou kopen. Datzelfde vermoedde hij over het klokje van de vriendin van Zahavi: “Die is al verkocht.” Van der Gijp gaf aan dat zij haar horloge droeg op Instagramfoto's, waarna hij zijn conclusie trok.

Vakantie

Nu is zoals gezegd een inboedelverzekering slechts een garantie voor het terugkrijgen van de waarde van spullen zoals je die bij bijvoorbeeld deze meubelwinkel hebt aangeschaft. Maar de mentale schade die een inbraak of overval oplevert, is niet in euro's uit te drukken. Zet je een duur item op je Instagrampagina, dan wordt er echt niet alleen naar gekeken door mensen die zo geïnteresseerd zijn in jouw welzijn. Zeker niet als het account niet op privé staat en je ook onbekenden mee laat kijken. Ook verzekeraars en politie benadrukken al een tijdje dat het niet slim is om waardevolle spullen te tonen via social media. Ook het laten weten waar je uithangt is niet handig met inbrekers die deze kansen afspeuren op het internet. Of ze je nu overvallen voor een duur horloge, of je meubels één voor één het huis uitslepen terwijl jij in Marbella aan de sangria zit - vraag je af wat meer waard is: likes op social media, of het behoud van je spullen. Laat staan het gevoel van veiligheid.