Bijna ongemerkt verandert ons interieur jaarlijks omdat we steeds weer nieuwe aanpassingen doen. Je zou eigenlijk elk jaar vanuit dezelfde hoek een foto moeten maken van elke ruimte in en om je huis, dan kun je zien wat voor veranderingen er allemaal optreden. Deze attributen zijn in de loop der jaren min of meer onmisbaar geworden.

 

Keuken: droger en airfryer

Een droger was niet zo heel lang geleden een apparaat dat niet veel mensen bezaten. De schone was hing in de hobbykamer, op zolder of buiten. We waren ook veel meer aan het strijken dan nu. Voor een feestje zoeken we een blouse uit en staan dan te hannesen met de strijkbout, terwijl we ons afvragen of een t-shirt niet ook feestelijk genoeg is. Dan de airfryer (of heteluchtfriteuse): de frituurpan is terrein aan het verliezen omdat we gezonder willen frituren. Steeds meer producten kunnen in de airfryer, dus de levensmiddelenindustrie heeft het ding ook omarmd. Een ding, zo veel is zeker, komt vrijwel nooit meer voor: frituren met een pan olie op het fornuis.

 

Tuin: bakfiets, moderne barbecue, robotmaaier

Ook onze tuinen zijn sterk veranderd. Een moestuin wordt steeds populairder. Tegels en meubels zijn ook onderhevig aan trends. Maar ook een moderne barbecue zoals een Weber zie je steeds meer. We zijn een volkje dat het ding het liefst bij elke zonnestraal naar buiten haalt, schoonmaakt en stukken vlees gaat staan roosteren. Ondertussen maakt de robotmaaier zijn metertjes op het grasveld en rijdt zelf terug naar zijn oplaadstation. En kijk eens hoe ons vervoer veranderd is: van rammelende en beschilderde opoefiets naar e-bikes en enorme bakfietsen. Die eisen ook de nodige ruimte op.

Woonkamer: platte tv, laptop, opladers en modem

In pakweg 1991 hadden we niet gedacht dat de tv ooit een plat apparaat zou worden. We sleepten tijdens verhuizingen loodzware tv's met een bol scherm en een kont onze nieuwe woning in en hielden rekening met de afmetingen van het apparaat waar we al onze zitmeubels naartoe richtten. Ook bij het aanschaffen van een nieuw tv-meubel, wat we nu gewoon vanaf de bank doen, pakten we allereerst de rolmaat om de diepte van de tv op te meten. Tegenwoordig plakken we de tv tegen de muur en ruimen we juist aparte kasten of lades in voor de laptop, als deze al niet de hele dag overal en nergens in de woonkamer rondslingert. Modem en opladers zijn zo goed mogelijk weggewerkt, maar helemaal draadloos zijn we nog lang niet. Wie weet wordt dat in de komende decennia een mogelijkheid. En dan kun je weer een nieuwe foto nemen!