Een dakdekker is een expert die instaat voor het plaatsen, herstellen of vervangen van daken. Indien u bezig bent met de bouw of renovatie van een gebouw, dan kunt u een dakdekker in de arm nemen om uw dak te dichten. Een dakdekkersbedrijf is een bedrijf waarbij u op basis van een contract dakdekwerkzaamheden kunt laten verrichten.

De belangrijkste regel bij het inhuren van een plat dak dakdekker is om nooit financieel te bezuinigen. Hoewel het aantrekkelijk kan zijn om voor de goedkoopste optie te gaan, is dat niet altijd de beste beslissing. Een veelgemaakte fout is dat mensen alleen naar de prijs kijken als ze kiezen wie ze willen inhuren, maar dit leidt meestal tot een verkeerde installatie die later bijvoorbeeld eerder zal lekken.

Wat is een plat dak?

Een plat dak is een dak dat aan de bovenkant horizontaal is. Men kan dit soort dak gebruiken bij gebouwen met een laagdrempelige ruimte zoals een garage of een schuur. Het heeft meerdere voordelen: de constructie kan licht zijn, er kan gemakkelijk waterafvoer geplaatst worden, en het is verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder kunststof, aluminium of rubber. Daarnaast zijn platte daken relatief goedkoop en eenvoudig aan te leggen.

Hoe lukt het om een plat dak waterdicht te maken?

Een plat dak is iets gecompliceerder aan te leggen dan bijvoorbeeld een schuin dak. Er moeten speciale technieken gebruikt worden om een plat dak waterdicht te maken. Een belangrijk onderdeel hiervan is een laag bitumen, waardoor al het water simpelweg naar de buitenkant van het dak wordt verdreven. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het volledige dak goed sluit; zelfs kleine gaatjes of beschadigingen kunnen leiden tot lekkage.

Hoe kies je het juiste dakdekkersbedrijf?

Het vinden van een goed dakdekkersbedrijf is essentieel voor als u een plat dak wilt laten vervangen of repareren. Er zijn verschillende criteria waar u op kunt letten als u een partner voor dakdekkerswerkzaamheden zoekt. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende informatie over de technische vaardigheden en de ervaring van het bedrijf. Kijk ook goed naar de prijs-kwaliteitverhouding. En als laatste, vraag advies aan uw familie, vrienden of buren als zij een goede ervaring met een specifiek bedrijf hebben gehad.

Zonder twijfel is de installatie van elk dak cruciaal voor het behoud van de levensduur; deze taak wordt echter exponentieel moeilijker bij een plat dak. Een gebrek aan helling kan leiden tot waterplassen en uiteindelijk lekken als niet de juiste materialen worden gebruikt of het vakmanschap ondermaats is.

Dak problemen worden vaak veroorzaakt door ondeugdelijke materialen, zoals te dunne membranen of onvoldoende kit. Een ander probleem zijn slechte installatiemethoden, bijvoorbeeld wanneer gootstukken niet goed worden aangebracht.

Als u op zoek bent naar een nieuw dak, is een van de beste manieren om de levensduur ervan te garanderen het vinden van een betrouwbare dakdekker van platte daken. Hier zijn enkele vragen die u aan potentiële kandidaten kunt stellen om te zien of ze gekwalificeerde professionals zijn.

Hoe is hun reputatie?

De beste manier om een aannemer te vinden is via verwijzingen van mensen die u vertrouwt. Als dat geen optie is, onderzoek lokale dakdekkers online en lees recensies van gebruikers. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met de dakdekkers en vragen naar referenties. Elk gerenommeerd dakdekkersbedrijf zal geen probleem hebben met het verstrekken van voorbeelden van hun werk.

Zijn ze ervaren?

Een dakdekker met vijf of meer jaar ervaring is de beste keuze. Hoe langer ze in het vak zitten, hoe meer ervaring ze hebben met de installatie van platte daken. Dakdekkers die niet betrouwbaar zijn zullen het waarschijnlijk ook niet lang volhouden. 

Gebruikt het bedrijf kwalitatief goede producten?

Sommige daken worden gemaakt met materialen van mindere kwaliteit om kosten te besparen, maar dit leidt er alleen maar toe dat er in de toekomst meer reparaties nodig zijn. U wilt ervoor zorgen dat de producten die op uw plat dak worden gebruikt van hoge kwaliteit zijn, zodat het langer meegaat zonder dat het verouderd. Producten van lage kwaliteit zijn weliswaar goedkoper, maar zullen in de toekomst leiden tot dure reparaties.

Bieden ze garantie?

Een goed dakdekkersbedrijf moet u een garantie kunnen bieden van minimaal een 5, maar het liefst 10 jaar. Bescherm uw investering door ervoor te zorgen dat de aangeboden garantie lekken en installatiefouten dekt. Sommige fabrikanten bieden ook garantie op hun materialen. Het is altijd verstandig om dit vooraf uit te zoeken.

Zijn ze bevoegd en verzekerd?

Controleer altijd of uw dakdekker een vergunning heeft en verzekerd is, zowel voor uw veiligheid als voor uw gemoedsrust. Als ze niet verzekerd zijn en uw huis beschadigen, wordt u financieel aansprakelijk gesteld. De meeste polissen van huiseigenaren dekken geen vernielingen veroorzaakt door dakdekkers.

Ja, iedereen wil geld besparen. U moet echter ook de tijd nemen om ervoor te zorgen dat de dakdekker alles biedt wat u nodig hebt en hun ervaring beoordelen. Dit zal helpen bevestigen dat ze aan uw normen voor een kwaliteits dakinstallatie kunnen voldoen of deze overtreffen - wat u in de toekomst zelfs geld kan besparen.